10.08.2017

VEKÂLET YOLUYLA KURBAN

Kurban, belirli hayvanlardan birini, kurban bayramı günlerinde kesmek suretiyle yapılan bir ibadettir. Dinen zengin sayılanlara vaciptir. Müminlerin, Allah için malını feda edebileceğini, hatta her şeyden vazgeçebileceğini gösterir. Toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve sosyal adaletin gelişmesine vesile olur. Zenginlere malını başkasıyla paylaşma imkânı verir. Aylarca et yüzü görmeyenler de bundan istifade etmiş olurlar.

Kurbanlar, Allah’ın nimetlerine şükretmenin, teslimiyetin ve insanlar arasında yardımlaşmanın bir göstergesidir. Hacda kesilen kurbanların tamamı, İslam ülkelerindeki fakirlere gönderilmektedir. Kendi memleketimizde kesilen kurbanların da en az yarısı, fakirlere ve komşulara verilmektedir.

D.İ.Başkanlığı tarafından vekâlet yoluyla kesilen kurbanların bir kısmı, yurt içinde fakirlere, yetimlere, Kuran Kursu öğrencilerine verilmektedir. Bu kurbanların büyük bir bölümü de, dindaş ve soydaş ülkelerden canlı olarak satın alınmakta ve orada kesilerek, gene oralardaki fakirlere dağıtılmaktadır. Ayrıca Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar ve Afrika ülkeleri gibi yerlerdeki dindaşlarımıza da ulaştırılmaktadır.

D.İ.Başkanlığı yurt içinde ve yurt dışında dağıttığı kurban etlerinin büyük bir bölümünü kavurma yaptırarak ve üzerinde “Türk Halkının Hediyesidir.” yazılı kutular içinde fakirlere ulaştırılmaktadır. Böylece, adını bile pek bilmediğimiz ülkelerin insanlarından dualar alıyor ve aramızda sevgi ve barış köprüleri oluşturuyoruz.

Vekâletle kurbanlarını kestirmek isteyenlerin, müftülüklere, veya ilgili banka hesaplarına paralarını yatırmaları halinde, kurbanları kesilecektir. Bu yıl yurtiçi kurban bedeli 850 TL yurtdışı ise 600 TL olarak belirlenmiştir. Kurban parasını doğrudan Banka yoluyla ödeyecek olanlar için son gün, 29 Ağustos Salı günüdür. Parasını Diyanet Vakfı Şubelerine elden yatırmak isteyenlere ise Bayramın birinci günü, öğleye kadar yardımcı olunacaktır. Ancak yapılacak ön hazırlıkları da dikkate alarak, müracaatınızı son güne bırakmamanızı tavsiye ederiz.

Kurbanlarımızla yurtiçi ve yurtdışındaki kardeşlerimizin sofrasında buluşalım. Hayra teşvik edenin, o hayrı yapmış gibi sevap kazandığını unutmayalım. Akraba, arkadaş, dost ve komşularımızı bilgilendirip, teşvik edelim. Onlarla birlikte bu hayır ve dua yüklü kervana katılalım. İşte o zaman her günümüz bayram olabilir.

Kurbanlarımızın ve tüm ibadetlerimizin kabul olması dileğiyle…

Turgut AÇARİ

İl Müftüsü