08.11.2017

NAMAZI ANLAYARAK KILABİLMEK -1

Kur’an-ı Kerimde yüzden fazla yerde namazdan bahsedilmektedir. Hadisi şeriflerde ise daha fazla dile getirilmiştir. Ayet ve hadislerde ilkler ve en çok tekrarlananlar, önem bakımından daha üstündürler. Bu vesileyle namaz ibadeti, tüm ibadetlerin ve dinin temeli hükmündedir.

Sevgili Peygamberimizin (s) namazla ilgili çarpıcı pek çok emir ve tavsiyeleri olmuş ve kendileri de bizzat özenli kılarak örneklik etmişlerdir. “ Namazı benim gibi kılın” “Namazı veda eden kimse gibi kılın” şeklinde tavsiyeleri de vardır.

Namazların hüküm bakımından ( farz, vacip, sünnet şeklinde) dereceleri olduğu gibi, manevi yönden derecelendiren de var. Bunlara kısaca temas ettikten sonra asıl paylaşmak istediğim ana mevzuya geçmek istiyorum.

Mirac olan Namaz. Allah’ı her şeyden çok seven, hiçbir zaman unutmayan ve namazın insanı Allah ile bir araya getiren en kıymetli ibadet olduğuna inananların kıldığı namazdır.

Hakiki Namaz. Namazı her bakımdan tanıyan, özenerek kılan, temiz ve dürüst yaşayan ve günahlardan da sakınanların kıldığı namazdır.

Taklit Namaz. Aileden ve çevreden öğrendiği kadarıyla namaz kılmaya çalışan, fakat namazdan zevk almadığı gibi, kötülüklerden de vazgeçmeyenlerin kıldığı namazdır. Böyleleri, bilgilerini artırarak ve namaza devam ederek hakiki namaza ulaşabilirler.

Riyakâr Namazı. Münafıkların ve Maûn Süresinde tarif edilen, aklı fikri namazdan başka yerde olanların kıldığı namazdır. Gerçek münafıklar mümin olmadıkları için, kıldıkları namaz makbul değildir.

Mirac olan namaza ulaşmak mümkün ise de çok zordur. Bizler hakiki namazı kılmayı hedefleyelim. Ameller niyetlere göre değerlendirileceğinden, kıldığımız en güzel namazlar, inşallah mirac namazlar olarak kabul görecektir.

İnsanlar namazı biraz daha tanırlarsa, daha özenli kılacaklarını, zevk almaya ve günahlardan da sakınmaya dikkat edeceklerini düşünüyorum. Bu sebeple namazda yapmakta olduğumuz hareketlerle, okuduğumuz sure ve duaların hikmetlerinden bahsetmek istiyorum.

Müminler namaza başlarken, ellerini avuç içleri kıbleye gelecek şekilde kaldırır. Bu hareketi yapan insan kalben şöyle demiş sayılır: “ Allah’ım ben her türlü temizliğimi ve hazırlığımı yaptım. Senin huzurundayken aklımı ve gönlümü meşgul edecek ne kadar dünyalık varsa, hepsini elimin tersiyle geriye attım. Senden başka hiçbir şeyi düşünmek istemiyorum.” diyerek Allah’a söz vermiş ve bu niyet ile namaza başlamış oluyoruz.

Namaza “ Allahu Ekber: Allah en büyüktür” diyerek başlamak farzdır. Namaz içinde bunu çokça tekrar ederiz. Ezan ve kamette de tekrar ediyoruz. Çok tekrarlananlar lüzumlu ve önemli demektir. Allah’ın varlığı ve büyüklüğünün gönüllere yerleşmesi istenmektedir.

Not: Devamı gelecek yazımızda..

Turgut AÇARİ

İl Müftüsü