02.04.2019

MİRACI ANLAMAK

2 Nisan Salı gününü 3 Nisan Çarşamba’ya bağlayan gece mübarek Mirac Kandilidir. Bizleri bugünlere tekrar kavuşturan, Yüce Mevla’ya sonsuz şükürler olsun. Sağlık ve huzur içinde, daha çok kandiller ve bayramlar görmeyi Cenab-ı Allah hepimize nasip eylesin.

Mirac Kandili; Sevgili Peygamberimiz’in (s) bir gece Mekke’den Mescid-i Aksa’ya; oradan da göklere seyahat ettirildiği ve Allah’ın huzuruna kabul edildiği müstesna mucizenin adıdır. Son Elçi’nin (s) en büyük mucizelerinden biridir.

Mirac mucizesi; İsra ve Mirac olmak üzere iki aşamada gerçekleşmiştir. Birinci aşama Hz. Peygamber’in (s) Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya götürülmesidir. Kur’an’ın anlattığı Mirac’ın bu kısmına, gece yürüyüşü anlamında İsrâ denir. İkinci aşama Hz. Peygamber’in (s) Mescid-i Aksa’dan Allah’a yükselişidir. Bu gece Allah’a şirk koşmayanların Cennete gireceği müjdelendi, Bakara Suresinin son ayetleri verildi ve namaz beş vakit olarak farz kılındı.

Mirac, turnusol kâğıdı gibidir. İyi ve olgun müminler ile inancı zayıfları ve mirac mucizesine inanmayanları ortaya çıkarır. Mekke’den Kudüs’e olan yolculuk, ayet ile sabit olduğu için, bunu inkâr etmek, son derece tehlikelidir. Biz, Hz. Ebu Bekir gibi inanıp kabul edenler (Sıddıklar) tarafında olmaya gayret edelim.

Miracın gerçekleştiği gece, Müslümanlarca Kadir Gecesi’nden sonra en kutsal gece sayılmış ve bu gecenin ibadetle ihyası gelenek haline gelmiştir. Bu geceye mahsus özel bir ibadet şekli olmamakla birlikte, bütün mübarek gecelerde olduğu gibi, hata ve kusurlarımızdan dolayı tövbe ve istiğfar ederek Yüce Rabbimizden af ve mağfiret dilemeliyiz.

Kandiller birer fırsat bilinmeli, bu müstesna zaman dilimlerinde Allah’a daha da yakın olmaya çalışılmalıdır. Bilelim ki O’nun rızasını kazanmak, emirlerini yerine getirip yasak ettiklerinden sakınmakla mümkün olur.

Her mümin, miracı arzu eder. Ancak Peygamberimiz (s) gibi bir mirac olmayacağı için, “Namaz müminin miracıdır” hadisine uygun bir mirac şansımız bulunmaktadır. Kim namazlarını devamlı ve özenerek kılıyorsa, o miracı istiyor demektir. Yüce Mevla bizleri namazlarını kılan, miracı arzu eden ve ahirette arzu ettiklerine kavuşanlardan olmayı nasip eylesin.

Bu gece akşam namazını müteakip Yalova Merkez Camii’nde Kandil özel programı yapılacaktır. Mübarek gecelerde yatsı ve sabah namazlarını cemaatle kılanlar, tüm geceyi ihya etmiş sevabı alacaklardır. Camilere koşarak kandil kutlamasına başlangıç yapalım. Kandilini kutlamamız gerekenleri, anne ve babalarımız başta olmak üzere diğer yakınlarımızı ve dostlarımızı unutmayalım.

Çevremizdeki ihtiyaçlı kimseleri sevindirelim ki, onların da kandilleri güzel ve huzurlu geçsin. Kendimiz, ailemiz ve ülkemiz için dualar etmeyi de ihmal etmeyelim. Dünyanın pek çok yerinde zulüm gören din kardeşlerimizi de dualarımıza dahil edelim.

Bu vesileyle halkımızın mübarek Mirac Kandilini tebrik ediyor, bu gecenin milli birlik ve beraberliğimizin gelişmesine vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.

Halil ERİŞ

İl Müftü V.