27.12.2018

BİR YAŞ DAHA YAŞLANMANIN FARKINDA OLMAK

Miladi yeni bir seneye iyice yaklaşmış bulunuyoruz. Bir kaç gün sonra, 2019 yılına girmiş olacağız. Bu vesile ile ülkemizdeki yaygın yanlışlardan ve özellikle de yılbaşı kutlamaları adı altında işlenen hatalardan bahsetmek istiyorum.

 

Kültürler ve medeniyetler, dinden önemli ölçüde etkilenmektedir. Milletler de diğer ülkelerin kültüründen etkilenir ve alışveriş yaparlar. Ancak başka bir milletin kültürünü, örf ve geleneklerini alırken dikkatli olmak ve mutlaka kendi bünyemize uyarlamak gerekmektedir. Bunu başarabilirsek, hiçbir zarar görmemiz söz konusu olmayacaktır.

 

Sevgili Peygamberimizin (s) başka din ve kültürlere benzemekten sakındırmasına rağmen biz, batıdan gelen pek çok yanlış ve zararlı adetleri, aynısıyla uygular olduk.  İçkili ve danslı düğünler; çalgılı, alkışlı ve çelenkli cenazeler; ölüler için gün saymak; basına yansıyan şekliyle yılbaşı kutlamak; dışarıda giyilen ayakkabıyla eve girmek; ev içinde köpek beslemek; aile ve akrabalık bağlarının yok olması ve nikâhsız beraberlikler gibi. Bu ve benzeri konular, bizim inanç ve kültürümüze uymayan davranışlardır.

 

Batıdan gelen her şeye karşı çıkmak gerekmez. Oralarda var olan bilgiyi, tekniği ve faydalı şeyleri alabiliriz. Zira Peygamberimizin, “ilim ve hikmeti nerede olursa olsun alınız” diye tavsiye ettiğini, hadisi şerifler haber vermektedir.

 

Batı insanının büyük çoğunluğu her fırsatta kitap okurlar, araştırır ve öğrenmeye çalışırlar. Bolca selam verirler, teşekkürü ihmal etmezler ve gerektiğinde hemen özür dilerler. Disipline uyarlar ve verilen işi en güzel şekilde yaparlar. Çevreyi korur ve temiz tutarlar. Vakte riayet ederler ve sözünde de dururlar. Sıraya ve trafik kurallarına uyma konusunda hassastırlar vs. Bunların hepsini bizler de rahatlıkla yapabiliriz ve yapmalıyız da.

 

Bir müslümanın ‘‘ Yeni yılın kutlu olsun, hayırlı seneler ve nice yıllara ’’ gibi sözler söylemesi,  temenni ifade eder ve bir sakıncası da yoktur. Ancak yıllardır yapılagelen yılbaşı kutlamalarını asla masum gösteremeyiz. Zira bu gecelerde alkollü içki içilmekte, gayrı ahlaki davranışlar sergilenmekte, israf ve ağaç katliamı şeklinde pek çok günaha düşülmektedir. Alkolün tesiriyle pek çok kaza ve suç işlenmektedir. Yapılan reklam ve teşviklerle de birçok gencimiz ilk defa alkolle tanışmaktadır. Bu ve benzeri yanlışları, işlenen suç ve günahları tasvip etmek mümkün değildir.

 

Hâlbuki biz yılın son gecesini faydalı ve sevap hale getirebiliriz. Geçen bir yılı gözümüzün önüne getirip, bir muhasebe yapabiliriz. İyi, güzel ve başarılı şeyler için şükrederiz. Günahımız varsa tövbe ederiz ve helalleşiriz. Gelecek yıl için faydalı ve güzel planlar yapabiliriz. Şahsımız, ailemiz ve ülkemiz için dualar edebiliriz. Bir yaş daha ihtiyarladığımızı ve ölüme biraz yaklaştığımızı düşünerek, ibadet ve iyiliklerimize daha da ağırlık vermeliyiz diye düşünüyor, selam ve muhabbetlerimi sunuyorum.

                                                                                             

 

 

 

Turgut AÇARİ

İl Müftüsü