25.07.2016

Tanıtım ve Tarihçesi

ALTINOVA TARİHÇESİ

Yalova'nın verimli topraklarına sahip olduğu ve sahil kenarında denize sıfır konumda kurulmuş olan ilçesidir. Yalova'ya 27 Km. uzaklıktadır. Altınova İlçesi'nin tarihi eskilere dayanır. Gezip görülecek birçok alanı bulunmaktadır. Farklı dönemlere ait hamamlar, su kemerleri, çeşmeler, kale gibi tarihi eserler bulunmaktadır. E-5 karayolu ile antik hac ve ticaret (ipek) yolunun kesiştiği bölgede bulunan Altınova 1929 yılında, Bulgaristan’ın Rusçuk kentinden göç eden 40 aile tarafından altınzade çiftliğinin satın alınması ile kurulmuştur. 1930 yılında Kocaeli'nin Karamürsel ilçesine bağlı köy statüsüne kavuşan Altınova, çevre köylerden gelenlerin yerleşimi ve doğu Karadeniz ve doğu Anadolu'dan göç edenlerin katılımlarıyla kısa sürede artan nüfus ve merkezi konumu nedeniyle 7 Haziran 1987 yılında belediye statüsüne kavuşarak belde oldu. 6 Haziran 1995 tarihinde bakanlar kurulu kararıyla Yalova iline bağlı ilçe statüsüne kavuşan Altınova ilçesinin 3 belde ve 12 köyü vardır Yalova - İstanbul karayolu üzerinde ilin en verimli topraklarına sahip tarım bölgesidir. Çiçekçilik, meyvecilik ve sebzecilik çok gelişmiştir. İlçenin tarihi çok eskilere dayanır. Farklı tarihi dönemlere ait hamamlar, su kemerleri, çeşmeler ve kale gibi tarihi eserleriyle gezip görmeye değer birçok yeri bulunmaktadır. İlçemiz Altınova, Marmara Bölgesinin güneydoğusunda, Kocaeli Körfezinin en dar yeri olan bölgede bulunmaktadır.  Batısındaki Çiftlikköy İlçesi ile 14 km. doğusundaki Karamürsel İlçesi ile 7 km. güneyinde İznik İlçesi ile 30 km. ve Marmara Kıyı şeridi ile 17 km.’lik Mülki sınırlara sahiptir. Yalova’ya olan uzaklığı ise 21 Km. ’dir. Bu bölge içerisinde kalan alan yaklaşık 95 Km² ’dir. İlçemizin en önemli ve en büyük akarsuyu Yalakdere’dir. Söz konusu dere Hersek Ovası’nı oluşturarak Marmara Denizi’ne dökülür. Yalakdere’yi, Derbent Deresi, Sulu Dere ve Akçat Dereleri besler. Bu dere aynı zamanda Yalova İl’inin en önemli derelerinden biridir.

Altınova ve çevresi Karadeniz ile Akdeniz arasında bir geçiş sahası halinde farklı iklim özelliklerine sahip bir bölgedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ilik ve yağışlıdır. Karadeniz ile Akdeniz ikliminin geçiş sahası halinde farklı bir iklim özelliklerine sahiptir. Bu nedenle, her çeşit sebze ve meyvenin yetiştiği, her tarafı meyve bahçeleriyle bezenmiş şirin bir ilçe olan Altınova’nın, bu özel kliması ve iklimi nedeniyle, çiçekçilik ön plana çıkmış, hem saksı çiçekçiliği hem de dış mekân bitki ve çiçekçiliği geniş çapta bir sektör haline gelmiştir.

 

İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ

 

Altınova’mızın 1995 yılında İlçe olması nedeniyle, İlçe Müftülüğümüz 1995 yılının Ekim ayında teşekkül ettirilmiştir.

Altınova İlçemizin, Merkezde Hürriyet, Cumhuriyet ve Hersek adında 3 Mahallemiz, Subaşı, Kaytazdere ve Tavşanlı adında 3 Beldemiz ve 12 Köyümüz mevcuttur. Genel nüfus 30.780 dir.

İlçe Müftülük binamız 2008 yılında yapılmış olup Hürriyet Mahallesi Sağlık Caddesi No 17 adresinde hizmetini sürdürmektedir. 2021 yılında günümüz şartlarına uygun olarak yeniden tamir ve tadilatı yapılmıştır.

Müftülüğümüz hizmet binasında; zemin katında Konferans ve Nikah Salonu, Türkiye Diyanet Vakfı Altınova Şubesi, Bayan WC ve Arşiv bulunmaktadır.

Birinci katında ise Müftü Makam Odası, Sekreterlik, Vaiz Odası, Aile ve Dini Rehberlik Bürosu, Memur Odası, Mescit, Mutfak ve Erkek WC’ler bulunmaktadır.

Müftülük sitemiz; mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olup toplamda 780 m2 alan üzerine kurulmuştur. Konutun Brüt inşaat alanı 260 m2’dir. Yapımına 2006 tarihinde başlanmış, 15.05.2008 tarihinde bitirilmiştir.